torsdag, oktober 06, 2011

Brød i gryden


Der er et eller andet ved hjemmebagt brød. Især den slags med lidt sej og saftig krumme og sprød skorpe. Hvis det er nemt at lave, er det et ekstra plus. Det er grydebrødet, verdens bedste brød, no knead bread og hvad det ellers kaldes kommer ind i billedet. For det her brød er nemt. Meget nemt. Ikke hurtigt, men så nemt at alle der ejer en ovnfast gryde eller stegeso kan være med.

Gær på størrelse med en ært røres ud i en 1/2 l vand, som hældes i 10 dl mel (hvis du bruger groft mel så tilsæt lidt mere vand og måske også en anelse mere gær) og 2 tsk. salt. Vådt og tørt røres sammen med en ske til alt melet er fugtigt. Dejen må gerne være ujævn og klumpet. Sæt låg eller husholdningsfilm på skålen og lad den stå på køkkenbordet i 10-12 timer. Drys mel på bordet eller på et stort spækbræt og skrab forsigtigt dejen ud. Fold dejen ind over hinanden 3-5 gange og stil dejen til hævning i 2 timer i en meldrysset kurv eller bare i en skål. Tænd ovnen på 250 grader og stil gryden med låg ind, så den bliver godt varm. Tag gryden ud og vend forsigtigt brødet ned i gryden og læg låget på igen (husk grydelapper!) og sæt gryden i ovnen. Bag brødet i 30 min. ved 250 grader tag låget af gryden og skru ned til 230 grader og giv brødet 15 min. mere.

Lad brødet hvile 30 min. inden du skærer det, - også selvom det er svært.

Ingen kommentarer: