torsdag, januar 12, 2012

Modellering

Jeg har efterhånden lavet rigtig mange figurer i marcipan, fondant og modelleringsmasse. Som regel laver jeg dog helst figurerne i modelleringsmasse, fordi den er nem at arbejde med og holder formen bedst.Udgangspunket er altid det samme. Først en kugle, så en kegle/cylinder/pølse og så fremdeles... Et stykke spaghetti (eller en tandstik eller et grillspyd, alt efter hvor stor figuren er) stikkes i kroppen for at holde hovedet, der godt kan være lidt tungt. De enkelte kropsdele sættes på med lidt tylloselim (½ dl. koldt kogt vand blandes med 1tsk. tyllose og står til næste dag, hvor limen evt. fortyndes lidt med mere koldt kogt vand). Lav gerne et lille hul til øjnene så sidder de bedre fast.


Bamsen herover var en jeg lavede hurtigt for lang tid siden, bare for at kunne tage billeder undervejs. Grisen herunder er lidt nyere, men lavet af samme grund. Og som du ser, med samme kugleformede udgangspunkt.


Tricket er altså; start altid med en kugle. Start med at trille kroppen. Så kan du bedre vurdere hvor store kuglerne til hoved, arme, ben osv. skal være. Brug god tid på at trille og forme kuglerne, de skal være helt glatte og uden revner. De bliver nemlig for alvor tydelige når massen tørrer lidt op.


Hvis du skal lave mennesker eller store figurer der skal stå op, så lav dem lidt af gangen over et par dage, så eksempelvis benene er tørre når du sætter kroppen på. 


Jeg har gennem årerne været på flere kurser bl.a. Lorraine McKay, Debbie Brown og Massie Parrish både her hjemme og i England. Det er altid værd at rejse efter inspiration og ny viden. Af dem har jeg lært, at man ikke behøver al verdens værktøj. Brug en lille silikone rullepind, et dresden tool, et scallop tool, den store åbning på en tyl, bagenden af en lille pensel, en lille kniv eller palet og måske et dog bone til at markere og forme dine figurer.På kurserne er det ikke altid resultatet der er i højsædet, der handler det om at lære teknikken.

5 kommentarer:

Charlotte sagde ...

Hej, jeg har lige fundet din blog og ville høre om der er andre måder at lime figurerne sammen med, end tyloselim? Jeg er nemlig selv begyndt at lave kager med fondant, men er stadig nybegynder, så det er dejligt at få inspiration på din side :) Hilsen Charlotte

Kagekonen sagde ...

Velkommen til Charlotte. Du kan bruge en lille smule vand, men det holder ikke ligeså godt som tyloselimen. Så mit bedste bud er, at du køber en bøtte tylose næste gang du køber fondant, så har du også så du selv kan lave modelleringsmassen :)

Rigtig god arbejdslyst!

Katja sagde ...

Jeg er på alle måder vild med din blog.... og "en smule" misundelig på dine evner ;) Men med øvelse kommer mester, sååå jeg knokler der ud af *s*

Hvornår indfarver du massen, før/efter tyloselimen??

Kh.

Katja

Kagekonen sagde ...

Tak skal du have Katja. Massen kan indfarves både før og efter du har tilsat tylose (ikke tyloselim bare det rene tylosepulver) og hvis du gør det samtidig med at du laver massen, så sparer du næsten en arbejdsgang ;)

Katja sagde ...

Tusind tak.... jeg er helt ny på brug af tylose :)