mandag, november 16, 2009

Bøger.

Jeg elsker bøger. Da jeg boede i København, gik jeg ofte forbi det lokale antikvariat bare for at snuse, og det både i overført og bogstavelig forstand. Der er noget særligt ved duften af bøger, nye såvel som gamle.

Da jeg var barn og ung pige slæbte jeg bøger hjem fra både skolebiblioteket og det lokale folkebibliotek i rå mængder. Ofte løb biblioteket tør for bøger i favorit genren og så måtte jeg jo gå på jagt i andre genrer. Derfor har jeg gennem tiderne læst næsten alle typer litteratur.

De seneste år er det ikke blevet til meget læsning, om det er fibromyalgien og den medfølgende koncentrationsbesvær eller om det er eftervirkninger fra dengang jeg var nede at vende som følge af stress, ved jeg ikke. Faktum er, at jeg slet ikke får læst alt det jeg har lyst til og at jeg ofte går i stå og taber tråden og lysten halvvejs inde i en bog.

Jeg ville ønske det var anderledes, jeg ville ønske at jeg stadig kunne forsvinde ind i bøgernes, poesiens, lyrikkens og eventyrernes verden... Heldigvis har jeg dagene for mig selv, og derfor er der ofte ro til at sidde uforstyret med en bog, og ind i mellem sker det faktisk stadig, at jeg først opdager at dagen er gået når husbonden eller myndlingen returnerer til matriklen, men oftest rækker koncentrationen ikke til mere end et ugeblad.

I weekenden var der bogmesse i Forum, jeg var der ikke, og det gør faktisk ikke noget. Jeg skal nok finde noget interessant at læse, når og hvis lysten melder sig. I øjeblikket er jeg igang med Jordens Søjler, langsomt men sikkert tygger jeg mig gennem de mange sider og nyder at stifte bekendtskab med middelalderens England.

Alt den her snak om bøger får mig i øvrigt til at tænke på, at jeg får lang tid siden lavede en kage formet som en ordbog. Undervejs tog jeg billeder og det kom der denne lille arbejdsbeskrivelse ud af:


1. Start med at skære kanterne rene og smør kagen op 2. Skær en strimmel sugarpaste, der er lang nok til at nå rundt om 3 af kagens sider 3. Rul strimlen løst sammen 4. sæt den på kagen 5. Rids med en kniv (for at illustrere siderne i bogen) 6. Rul "bogomslaget" ud (ikke for tyndt), sørg for at skære kanterne præcist af 7. flyt sugarpasten over på kagen med rullepinden, sørg for at det ligger præcist på kagen 8. Lav en markering ca. 1½ cm inde på kagen, så det ligner en bogryg og lav en tyk strimmel sugarpaste (jeg bruger min sugar-gun) og læg den rundt om den nederste kant af kagen, så det ser ud som bagsiden af bogomslaget 9. Nu er bogen færdig og kan dekoreres med bogstaver, sukkerprint eller hvad du måtte ha' lyst til.

I morgen er det valgdag og på onsdag er de personlige stemmer talt op, spørg lige om jeg er spændt...

10 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har netop afsluttet Jordens søjler - den er fantastisk. Jeg kan på det varmeste anbefale lydbøger - dem bruger jeg meget når jeg er på farten, men også i de perioder, hvor jeg ikke lige kan tage mig sammen til selv, at læse. Så nyder jeg, at der er en, der læser højt for mig. Fortsat god læselyst. Hilsen Bente

Kageos sagde ...

Jeg ville også ønske at jeg kunne forsvinde ind i bøgernes verden som jeg kunne da jeg var barn. Jeg savner den frihed der lå der, de oplevelser og berigelser som andres universer havde at byde på.. Men som voksen så har jeg sjælent fundet litteratur der kunne begejstre mig på sammen måde eller fundet tiden til at fordybe sig.. Men jeg ønsker mig tit både tiden og fordybelsen!

Lars Olufsen sagde ...

Set udfra kage-perspektiv er Amazon's "Kindle" og B&N's "Nook" rimelig uinteressante.
De bliver nogle kedelige, grå kager! ;-)

Jens sagde ...

Jeg var heller ikke på bogmessen. Jeg har aldrig været der og har ingen planer om at komme der i fremtiden. Bøger skal nemlig nydes hjemme hos sig selv i en god lænestol. Lige som dig kan jeg også forsvinde ind i bøgernes verden, så jeg først kommer tilbage til virkeligheden mange timer senere - og jeg nyder det. :-)

Kagekonen sagde ...

@Bente, jeg glæder mig til at læse den færdig, når valget er overstået i morgen. Lydbøger er en god ide, jeg har faktisk et par stykker og ved også at de kan lånes på biblioteket, jeg har bare ikke fået det gjort...
@Stine-Helene, det er så skønt at kunne forsvinde, at blive så opslugt at man glemmer alt omkring sig... Jeg tror man skal ville fordybelsen, - sådan rigtig meget, for at opnå tilstanden.
@Lars tror ellers godt der kunne være udfordringer i at lave "Kindle" eller "Nook" :o)
@Jens, det er rigtigt at bøger bedst nydes i en god og dyb lænestol eller i haven på en drømmeseng en varm sommerdag. Pt... har jeg ingen lænestol, måske det er det der er galt ;o)

Sifka sagde ...

Selvfølgelig er du da spændt, men jeg er også spændt på, hvad du har at tilføje til indlægget om Skurvognsmødet på fredag;)

Marianne sagde ...

Jeg er også en bogsluger men kan nikke genkendende til det med manglende koncentration. I de perioder da hører jeg lydbog - har du overvejet det når du står og laver kager.
Jeg ved at den ordbog smagte fortrinligt :-)
Jeg er sikker på at du er blevet valgt ind - ellers er der noget jeg ikke forstår...

CakeCrazy sagde ...

Åh, der er ikke noget bedre end at forsvinde ind i bøgernes univers og lade sig tryllebinde af historierne. Jeg er tabt for omverdenen, når først jeg går i gang. Inden jeg fik min datter, kunne der sagtens forsvinde en hel weekend, hvis jeg fik fat på en god bog. Jeg er i øjeblikket ved at læse om Blekingegadebanden, den er meget interessant, kan klart anbefales.

Jeg håber, at det er gået godt for dig ved valget i dag. Desværre var du ikke på min stemmeseddel ...
Jeg går ud fra, at det skal fejres med kage, hvis (når) du er blevet valgt ind.

Mange hilsner fra Tanja

CakeCrazy sagde ...

Hov, jeg glemte jo helt at rose din fantastisk flotte ordbog. Nu arbejder jeg selv som oversætter, så jeg eeeelsker ordbøger. Jeg må helt sikkert prøve at lave en efterligning en dag.

Hvor har du købt det der lille smarte værktøj til at skære den hvide kant ud i en lige strimmel med og hvad hedder sådan en?

Mange hilsner fra Tanja

Anonym sagde ...

Jeg er vild med din blog!! Jeg kunne tænke mig at lave en bogkage og har et spørgsmål:Skyldes det tykkelsen af fondanten, at omslaget kan stå ud over kanten af kagen?
Tak for en super inspirerende blog!!! :P
Heidi