onsdag, juni 25, 2008

Samlebåndsarbejde

De aller-aller sidste blomstrende hyldeskærme i nå-højde landede i min cykelkurv her til aften. Jeg måtte ud på en længere ekspedition, dels for overhovedet at finde blomstrende skærme og dels for at finde nogen, som ikke stod op til en trafikeret vej. Det lykkedes at finde 30-40 pæne skærme og de blev ved hjemkomsten skyllet behørigt inden de røg i gryden med citroner, citronsyre, rørsukker og kogende vand. Nu står bryggen og trækker køligt.


Et par enkelte små skærme og de løse blomter som lå tilbage i sidste hold skyllevand kom i gryden med de jordbær som ikke blev spist i går, lidt citron og en slat sylte-sukker. Da syltetøjet var kogt hev jeg hyldestilkene op og hældte resten på rene atamonskyllede glas. I bunden af fryseren lå en pose brombær fra sidste år, og de røg også i en gryde med lidt sylte-sukker og skallen af en ½ citron. Brombærrene fik et ordentligt opkog og røg samme vej som jordbærsylten. I bunden af grøntsagsskuffen lå et bundt slatne rabarber, de røg i en gryde med en slat rørsukker, lidt vand, en stang vanille og en citron i skiver. Da rabarberne var kogt godt ud, hældte jeg massen gennem en sigte og kogte saften en anelse ind. Jeg fik ikke filtreret saften gennem et klæde, så den har samme grumsede udseende som ufiltreret æblesaft...


Om et par dage skal hyldeblomstsaften sies og så er der igen lidt sommer på lageret...

9 kommentarer:

Shabby - Marianne sagde ...

Hvor lyder det lækkert........ jeg har aldrig prøvet og vi har ellers meget hyldeblomst lige over på amagerfælled

Madame sagde ...

Jeg synes, det er en virkelig god idé at cykle rundt og samle hyldeblomster ind. Jeg må se at tage mig sammen, for det er jo skønt at have til resten af året.

Zette sagde ...

Jeg bliver jo helt træt ved tanken om al den køkkenaktivitet - og så fik jeg lidt lyst til at lave jordbærsyltetøj, for Ihhh, hvor er der gang i vores jordbærplanter.
Du er en aktiv kvinde, kagekone. Husk nu at hvile futterne ind i mellem, ikk?

Anita sagde ...

Er det ikke noget med, at man ikke skal skylle hyldeblomst-skærmene for så at kunne bevare nektaren? Altså, at man bare skal ryste dem let, og se efter utøj?

Helle K. sagde ...

UHM - det er rigtig hyggeligt at fremstille hyldeblomstsaft og det er vidunderligt at drikke :)

Kagekonen sagde ...

jeg tror du har ret Anita, men jeg kan altså ikke ha' at de ikke bliver skyllet, når nu saften ikke skal koges...

Anita sagde ...

Men de bliver jo skoldet, når du hælder det kogene vand over, og bakterierne dradbt. Jeg har lavet saften i år, hvor jeg lavede den efter metoden du har beskrevet herinde fra sidste år... og ummm det er rigtig godt c",)

Kagekonen sagde ...

du har helt ret anita. Nu for vi se, hvor kraftig drikken bliver i år...

Lene sagde ...

dit flittige menneske :-)
og tillykke med cykelsønnen i går og med myndlingens eksamen forleden dag. Jeg er bagud på point hvad angår bloglæsning :-)